Joulunaikaa 1900-luvun alun Tampereella – Commercen talo ja joulukuusi Kauppatorilla

Commercen talo, joulukortti 1903Commercen talo hevosajureineen ja -rekineen Kauppatorilla (nyk. Keskustorilla). Hyvän joulun 1903 ja siunatun uuden vuoden 1904 toivotuksena Pietarsaareen lähetetyssä postikortissa on ruotsinkielinen tervehdys Eerikiltä: ”God jul önskas Eder samt, ett välsignat godt nytt år.” Kustantaja/taiteilija A.E.

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

Uusi Commercen talo joulupostikortissa

Jouluksi 1903 lähetetyssä tunnelmallisessa postikortissa komeilee vastikään vuonna 1899 valmistunut Commercen talo, joka sijaitsee nykyisen Keskustorin, silloisen Kauppatorin länsilaidalla. Tämän varhaisjugendia edustavan asuin- ja liiketalon suunnitteli helsinkiläinen arkkitehtitoimisto Andersin, Jung ja Bomanson ja rakennuttajana oli Kiinteistöosakeyhtiö Commerce. Lue lisää Commercen talosta ja siinä sijainneesta Hotelli Centralista aiemmasta artikkelista täältä.

Jouluksi kettukin kenkärajansa kokoo

Tampereen Uutisten mukaan vuoden 1900 joulua vietettiin hiljaisemmin kuin aiemmin. Raskaan taloudellisen tilanteen vuoksi jouluvalmisteluihin ei uhrattu niin paljoa kuin ennen, mikä näkyi hiljaisuutena kauppapuodeissa. Samoin jouluksi sattunut kelirikko esti monen maalaisen saapumasta kaupunkiin ostoksille. Mutta kun jouluksi ”kettukin kenkärajansa kokoo”, tehtiin nytkin välttämättömät ostokset: ”joulupuurokset, sianliikkiöt, lipeäkalat y.m. ruoka-aineet sekä lelupari pienokaisille, waatekangas waimolle, pieni esine miehelle j.n.e.”

”Wäkijuomapuodit suljettiin jo monta päiwää ennen joulua. Olutta sensijaan särpästiin toisenkin kerran. Juhlanaattona ajoiwat juoksujalkaa oluttehtaitten parihewoset ajurinpiiskalla yllyttäessä kiirettä vauhtia puodista toiseen suurilla olutkuormilla warustettuna ja tuhkatiheään poikkesi olutpuoteihin miestä ja poikaa, josta sitten powi pullollaan palasiwat. Liiaksi ei kuitenkaan yleisesti oluttakaan maisteltu, koska elämä kaupungilla oli siiwonpuoleista.”

Vuoden 1900 joulu Tampereella oli lumeton. Tampereen Uutiset kirjoitti joulunvietosta 28.12.1900:

”Tapana on kaupungissakin ”ajaa Tapania”, mutta tällä kertaa ei siitä tullut mitään, kun kadut oliwat putipuhtaina lumesta ja kukapa sitä oli rämisewillä rattailla ilennyt ajaa. Tyhjinä saiwat sen tähden olla pika-ajurienkin ajopelit, ja eipä monta pika-ajuria kadunkulmissa seissytkaan, sillä tiesiwäthän hekin, ettei Tapanista nyt mihinkään ollut.”

Jouluna 1901 Tampereen Uutisten mukaan joulukuusia oli tuotu juhlamieltä kohottamaan niin vähän kaupaksi, että monet jäivät ilman joulukuusta. Aattopäivän varhaisaamuna niistä jouduttiin maksamaan jo kallista hintaa. Jouluilon hauskuutta pyrki ehkäisemään myös kirpaiseva pakkanen. Tapaninpäivänä alkanut tuuli lisäsi ilman purevuutta:

”Kun asuinhuoneet yleensä eiwät meillä ole warsin lämpimiksi laitettuja, tahtoi pakkanen tehdä kolttosiaan asuinhuoneissakin, jäätäen huoneitten nurkkia ja pyrkien hirsien warauksista sisään kylmää henkeään puhaltelemaan. Aikuiset aina joissakin määrin kylmältä säästywät, mutta pieniä lapsia se alkoi hätyytellä ja ahdistella.”

Vaivaistalon lasten ja aikuisten joulutunnelmaa kohottivat sirosti koristetut joulukuuset. Ruokajärjestys oli heilläkin jouluna erilainen: pöydässä oli tarjolla kahvia, riisiryynipuuroa, piirakaisia ym.  Aattoiltana ja joulupäivänä laitoksen johtaja luki ”postillasta hengellisiä lukuja asukkaitten henkiseksi tyydytykseksi”.

Vaivaishoito jakoi kaupungin köyhille koivupuita huoneitten lämmitykseksi. Kauppias Kusto Ojanen lahjoitti entiseen tapaan kaupungin köyhille ruoka-aineita, ryynejä, jauhoja, sokuria, kahvia ja teetä ym. Nuorten miesten kristillinen yhdistys järjesti kodittomille nuorille miehille illanvieton jouluaattoillaksi. Iltaa vietettiin hengellisiä lauluja laulamalla, mutta ruumiinravintoakaan ei unohdettu.

Värillisin sähkövaloin valaistu joulukuusi Tampereen torille v. 1894

Joulukuusi Tampereen torilla 25.12.1905Komea valaistu joulukuusi Vanhan kirkon edustalla Kauppatorilla, nykyisellä Keskustorilla, minne se edelleenkin pystytetään. Etualalla ajuri hevosrekineen, kaupunkilaiset ihastelevat kuusta sen ympärillä. Kuva Helsingin Kaiku -lehdessä tammikuussa 1905.

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

Kauppatorille (nyk. Keskustori) pystytettiin ensimmäinen sähkölampuin koristettu kuusi tamperelaisten iloksi jo jouluksi 1894. Kuusen lahjoitti hyväntekeväisyystarkoituksin Finlaysonin puuvillatehtaan omistajasukuun kuulunut Lielahden kartanon patruuna Wilhelm Fredrik von Nottbeck (1850-1928). Hankkeen toteutti joulun alla perustettu toimikunta, jonka jäseninä olivat apteekkarin puoliso Ellen Clayhills (1862-1942), Tampellan pellavatehtaan konepajan johtajan puoliso Hilda Munsterhjelm (1857-1939), insinööri Josef Renggli, insinööri Karl Snellman¹ (1855-1928), kauppias Gustaf Selin (1830-1905) sekä apteekkari Karl Molin (1842-1919).

Joulukuusi-idean isänä lienee ollut sveitsiläissyntyinen insinööri ja arkkitehti Josef Renggli, joka ansioitui Tampereella mm. Finlaysonin tehtaan käyttömestarina. Rengglin kotiseudulla Sveitsin Baselissa oli ollut pitkään vastaavanlainen joulukuusiperinne.

Tampereen Uutiset kirjoitti joulun alla:

”Köyhäinlasten jouluiloksi aiottu suuri joulukuusi on jo pystytetty Kauppatorille Wanhankirkon edustalla ja tuorstai iltana walaistanee se ensi kerran. Muistutamme wielä armeliaita ihmisystawiä antamaan pikkulahjoja köyhiä lapsia warten. Lahjoja wastaanotetaan jo tuorstaina pitkin päiwää klo 10 alkaen aamulla kuusen luona. Lahjat jaetaan ensi maanantaina kl0 3 päiwällä.

Jouluaattona 1894 Hufvudstadsbladet-lehti uutisoi kuusessa palaneen yli 200 värillistä hehkulamppua. Kuusi oli lisäksi koristeltu mm. lipuin ja latvassa kimmelsi lamppujen valaisema tähti. Noin 2000 lahjan jako alkoi kuusen luona jouluaattona klo 15:n aikaan torvi-instrumenttien soittamalla virsisävelmällä. Torille oli tehty lahjojen jakamista helpottamaan aidattu kuja, jota pitkin lahjansaajat saattoivat kulkea kuusen ohi. Useat sadat köyhät lapset, äitinsä tai isänsä sylissä olevista vauvoista 12-13-vuotiaisiin, saivat leikkikaluja, vaatteita, hyödyllisiä pikkutavaroita, makeisia ym.

Viime vuosina Keskustoria on sinne pystytetyn valaistun joulukuusen lisäksi elävöittänyt tunnelmallinen Tampereen joulutori. Kuvassa vuonna 2016  joulukuusi loistaa joulutorin kojujen yllä:

Tampereen joulutori 2016

Lähteitä:

  • Sanomalehdet:
    • Hufvudstadsbladet, ks. artikkeli
    • Tammerfors, ks. artikkeli
    • Tampereen Uutiset, ks. artikkeli

Jätä kommentti